Άρθρα

ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΩΝ

     Απογραφή Κιρκινεζιών στον θεσσαλικό κάμπο                       

Συνεχίστηκαν και φέτος οι απογραφές πληθυσμών Κιρκινεζιών σε επιλεγμένες αποικίες του είδους στην Θεσσαλία, στο πλαίσιο της δράσης παρακολούθησης του προγράμματος. Στα μέσα Απριλίου και πριν τα Κιρκινέζια γεννήσουν τα αυγά τους για φέτος, ερευνητές από την ομάδα του προγράμματος «σάρωσαν» χωριά της περιοχής, καταγράφοντας τους πληθυσμούς. Με την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτής της δράσης θα έχουμε μια πρώτη αξιολόγηση των διαχειριστικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή και της επίδρασής τους στο μέγεθος των αποικιών.

Πολύ σημαντική εξέλιξη όμως για φέτος ήταν η υλοποίηση αυτής της δράσης και σε άλλες αποικίες της Ελλάδας εκτός θεσσαλικού κάμπου. Αν και η πλειοψηφία των Κιρκινεζιών της Ελλάδας φωλιάζουν στα χωριά της Θεσσαλίας, οι μικρότερες και διάσπαρτες αποικίες σε όλη σχεδόν τη χώρα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Ενεργοποιώντας λοιπόν το δίκτυο συνεργατών και εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πολλοί ήταν αυτοί που προσφέρθηκαν να απογράψουν αποικίες, που η κατάστασή τους μας είναι λιγότερο γνωστή. Το επόμενο διάστημα όλα τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν για ανάλυση, ώστε να αποκομίσουμε μία καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του είδους στη χώρα.

αρσενικό Κιρκινέζι στην είσοδο φωλιάς

 

Share this post
FaceBook  Twitter