Άρθρα

Συμμετοχη στο 7ο Πανελληνιο Συνεδριο Οικολογιας στη Μυτιληνη

Στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνιου Συνεδρίου Οικολογίας που διεχήχθη στη Μυτιλήνη από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου 2014, ο ερευνητής του προγράμματος κ. Κώστας Βλαχόπουλος παρουσίασε την εργασία με τίτλο "Κατανομή του πληθυσμού και εκτίμηση των περιοχών τροφοληψίας του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στο Θεσσαλικό Κάμπο" των: Βλαχόπουλος Κ., Χρηστάκη Χ., Κορδοπάτη Π., Μανωλόπουλο Α. Fric J., Κακαλή Ε., Σολωμού Α. και Σφουγγάρη Α.

Συμμετοχη στο 1ο Γεωργικο και Κτηνοτροφικο Φεστιβαλ Ελλαδας

Το πρόγραμμα LIFE συμμετείχε στο 1ο Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Αγχίαλο από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου. Πέρα από το περίπτερο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να λάβουν πληροφοριακό υλικό, συμμετείχαμε επίσης και σε δημόσια συζήτηση που έγινε στις 30 Αυγούστου, με σκοπό να ενημερώσουμε το κοινό για τον σκοπό και τις δράσεις του προγράμματος LIFE.

Αρκετοί από τους επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν ζήσει (ή ζουν ακόμη) στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος και μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές ιστορίες σχετικά με το Κιρκινέζι, όπως το θυμόντουσαν από παιδιά μέχρι σήμερα.

IMG 5652 site                      IMG 5636 site

 

Εορτασμος Παγκοσμιας Ημερας Περιβαλλοντος 2014

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας οργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής του προγράμματος, στο παλιό Γυμνάσιο του Στεφανοβικείου.

Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Α’ και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης από τα σχολεία: 1ο Δ. Σ. Φερών, 2ο Δ. Σ. Φερών, 3ο Δ. Σ. Φερών-Αγ. Γεωργίου, 4ο Δ. Σ. Φερών-Αερινού, 1ο Δ. Σ. Κάρλας  - Στεφανοβικείου, 2ο Δ.Σ. Κάρλας - Ριζομύλου, 3ο Δ.Σ. Κάρλας - Καναλίων, Γυμνάσιο Βελεστίνου, Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, Γυμνάσιο Καναλίων, Λύκειο Βελεστίνου, Λύκειο Καναλίων, ΕΠΑΛ Βελεστίνου.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αγγίξουν το θέμα της προστασίας των ειδών, τόσο από τη θεωρητική πλευρά (γιατί το κάνουμε;) όσο και από την πρακτική του (πώς γίνεται;). Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και για το δικό τους ρόλο στην περιβαλλοντική αλυσίδα, ενώ σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι, γνώρισαν πώς εφαρμόζεται στην πράξη η προστασία και διαχείριση ενός προστατευόμενου είδους.

Τα παιχνίδια ρόλων και η δουλειά σε ομάδες οδήγησαν σε πολλή και γόνιμη συζήτηση γύρω από το θέμα της προστασίας των ειδών, ενώ αποτέλεσαν έμπνευση για τη δουλειά των εκπαιδευτικών και στα δικά τους σχολεία.

Επιπλέον, χάρη στην παρουσία των έμπειρων ορνιθολόγων του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί «ξεναγήθηκαν» στις συνήθειες των Κιρκινεζιών, ενώ γώρισαν από «πρώτο χέρι» κάποιες από τις μεθόδους παρακολούθησης των Κιρκινεζιών και είδαν εργαλεία όπως οι πομποί, τα δαχτυλίδια για πουλιά, κλπ.

Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε βεβαίωση συμμετοχής.

Οι εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν απόψεις για την προστασία ειδών Ερευνητές του προγράμματος εξηγούν τί είναι η τηλεμετρία

 

Τηλεμετρια - Δακτυλιωση 2014

Σχεδόν 40 πομποί τηλεμετρίας τοποθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε Κιρκινέζια στην περιοχή του προγράμματος. Η παρακολούθηση των πουλιών είναι μία δράση με δυσκολίες, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη των μετακινήσεων των πουλιών. Τα πρώτα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και φαίνεται ότι έχουμε αρκετά ακόμη να μάθουμε για τις συνήθειες των Κιρκινεζιών!

Επιπλέον, κάτι λιγότερο από 300 νεοσσούς και ενήλικα Κιρκινέζια δακτυλίωσαν οι ερευνητές του προγράμματος τον τελευταίο μήνα, με σκοπό τη μελέτη κυρίως της φιλοπατρίας τους. Χάρη στην παρακολούθηση που γίνεται στα δακτυλιωμένα πουλιά, φάνηκε ότι από τα πουλιά που δακτυλιώθηκαν το 2013 αρκετά επέστρεψαν στο ίδιο χωριό, ενώ κάποια φώλιασαν ακόμη και στο ίδιο κτίριο με πέρισυ.

tilemetria 1  tilemetria 2

Εκδηλωση για την Παγκoσμια Ημερα Μεταναστευτικων Πουλιων 2014

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών, το πρόγραμμα LIFEγια το Κιρκινέζι συμμετείχε σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Έτσι, στις 10/5/2014 οργανώθηκε εκδήλωση στο μουσείο Τσαλαπάτα με θέμα την αξία των υγροτόπων στη μετανάστευση και την ορνιθοπανίδα της λίμνης Κάρλας  - στην οποία έγινε και εκτενής παρουσίαση του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι και των αποτελεσμάτων που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί. Επιπλέον, την επόμενη μέρα, 11/5/2014, τα μέλη της Ορνιθολογικής επισκέφτηκαν τη λίμνη Κάρλα όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τους φτερωτούς της κατοίκους αλλά και το Στεφανοβίκειο για να δουν από κοντά τα Κιρκινέζια!

Αφίσα δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών 2014